Gyerektörténet, 1944-ből

Multimédiás oktatási anyag.

Separator item

„Apám… Budapest főpolgármestere lett. Fölszólalt a Parlamentben… nagyon sok munkatársa zsidó származású volt. Védte őket és azt mondta, hogy nem hajlandó tőlük megválni … Ekkor aztán rásütötték a bélyeget, hogy zsidóbérenc.”;

—Homonnay (Sódor) Mária

A  Gyerektörténet, 1944-ből című multimédiás oktatási anyag két gyermek történetét beszéli el: a 12 éves Mária megmentő, a 8 éves Nóra megmentett, aki több tucat üldözött gyermekkel együtt Máriáék házában talált menedéket 1944-ben.

A korabeli fotókkal és dokumentumokkal kiegészített multimédiás tananyag a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának Vizuális Történelmi Archívumából származó videóinterjúk felhasználásával készült és részletes óravázlatot, munkalapokat is tartalmaz. A NAT és Kerettantervek követelményeihez kapcsolódik, felhasználható a közép- és emelt szintű történelem érettségire való felkészítéskor is.

A feldolgozás kapcsán számos morális kérdés is megvitatható, melyek közül az egyik legalapvetőbb: elfogadható-e, hogy gyermekek, gyermekkoruktól megfosztva a filmben bemutatott helyzetbe kerüljenek.

A teljes tananyag a videórészletekkel együtt elérhető itt.

Letölthető anyagok pdf formátumban: